masinaria cuvintelor

Există o activitate intensă în creierul tău (sau al meu). Chiar acum. Tu nu ești conștient de ea, dar poți deveni conștient de gândurile și emoțiile tale. Cum se produc ele? Populații de neuroni comunică unele cu altele (via impulsuri electrice). Intr-o exprimare mai plastica fac gălăgie și fac asta aproape permanent. Gălăgia lor este fluxul mental din capul tău. Mintea ta. In termeni dualiști, creierul îți vorbește, iar mintea e limbajul lui prin care ți se adresează. Esti echipat cu o masinarie a cuvintelor.

Despre ce iti vorbeste? Despre ceea ce e (potențial) amenințător, despre cum te-ai descurcat sau cum urmează să te descurci, despre prietenii sau rivalități, creșterea copiilor, asigurarea hranei și șansele de imperechere. Dacă ți-ai înregistra producțiile mentale toată ziulica, vei afla că acestea sunt cele mai frecvente topici. Mai sunt și altele, evident, doar că pentru ele vei depune un efort cognitiv (conștient). (de ex, să empatizezi sau să înveți sensul unui cuvânt abstract).

Evident, gălăgia nu e de folos. Interferează cu ceea ce faci. Vrei să rezolvi o treabă, dar gălăgia nu-ți dă pace. Asta uneori, pe când alteori, te descurci. Doar că adesea te îndeamnă să crezi despre tine, despre altii și lumea largă diverse lucruri. Iar asta când nu te trezești să faci lucruri pe care apoi, să le regreți. Acesta e impactul pe care gălăgia il are asupra ta. Îți amintesc, e gălăgia sau pălăvrăgeala mentală din capul tău. Știu, cel mai adesea nu ești în contact cu ea. Te faci că nu există.

O ignori până când te așezi in pat ca să dormi (sau să meditezi?). Inchizi ochii și ,deodată, o gălăgie insotită de imagini de peste zi sau de aiurea te cuprinde. Tu vrei să dormi. Îți iese? Nu prea, somnul pare a se depărta cu fiecare respirație. Totuși, dacă renunți să mai controlezi noianul de imagini acompaniat de gălăgie, lăsându-l să se deruleze în timp ce tu respiri calm și profund, îți crești șansele unui somn bun.

E adevărat nu doar când vrei să dormi. Același truc merge și când ai alte intenții. Dar nu merge din prima. E nevoie de exercițiu ca să devină un obicei.